Разделяне на слоевете при 3D принтиране: Как да избегнете разслояване в 8 лесни стъпки

Разделяне на слоевете при 3D принтиране: Как да избегнете разслояване в 8 лесни стъпки

Защо се получава разслояване? 

Разслояването, или разделянето на слоеве, обикновено се получава вследствие на лошо сцепление. Освен между първия слой и платформата за изграждане, лоша адхезия може да се получи и между всички останали слоеве по време на 3D принтиране. Именно това наричаме разслояване. 

Разделянето на слоеве може да доведе до сериозни дефекти в модела, който принтирате. Този проблем възниква в резултат на няколко причини, включително твърде ниски температури, преохлаждане, голяма височина на слоя и други. 

В следващите редове ще разберете различните причини за получаване на разслояване и как да го предотвратите.

Как да предотвратим разслояване в 8 лесни стъпки?

1. Изчистете нагревателя. 

След продължителна употреба, вашият нагревател може да се замърси, или дори да се запуши. Частичното или пълното запушване би довело до сериозни трудности при екструдиране. В частност, намаляването на екструдирания материал може да отслаби връзката между слоевете, причинявайки проблеми като разделяне на слоевете.

Периодичното почистване на нагревателя ще възпрепятства такова запушване. Това става, като нагреете горещия край до обичайната температура, с която принтирате, и отстраните всички получени натрупвания. 

Междувременно, изчистете и дюзата с помощта на метален щифт или игла. 

Тази стъпка е препоръчителна като превантивна мярка, дори ако все още не наблюдавате разслояване в моделите, които отпечатвате. 

2. Намалете скоростта на 3D принтера.

Намалете скоростта на принтиране

Източник (Ski52 vis SoliForum)

Намаляването на скоростта на принтиране е общо решение за редица проблеми, включително разслояване. Това дава на нагревателя повече време да стопи нишката и да се слеят отделните слоеве. 

При регулиране, намалявайте скоростта на принтиране на интервали от около 5-10 милиметра в секунда, в зависимост от материала за 3D принтиране, който използвате, докато не я намалите до около 50% от първоначалната стойност. 

В случай че все още се получава разслояване, вероятно проблема се крие другаде.

3. Увеличете температурата на нагревателя.

Повишаването на температурата на горещия край би следвало да увеличи екструдирането на модела, който принтирате. 

Когато температурата на нагревателя е твърде ниска, нишката няма достатъчно време да се стопи. Това причинява проблеми, като недостатъчно екструдиране. 

Имайте предвид, че температурата на горещия край влияе върху това колко добре се свързват отделните слоеве по време и след процеса на 3D  принтиране. По-високата температура на дюзата води до по-здрави части

Също така, по-горещата дюза произвежда по-голям поток от нишки. Този допълнителен материал увеличава връзката между слоевете.

За да подобрите стабилността на връзката между отделните слоеве и да предотвратите разслояване, първоначално опитайте да  увеличите температурата си с около 10°C. Ако проблемът продължава, продължете да повишавате температурата на дюзата си на интервали от 5 градуса.

Правете това докато проблемът изчезне, докато не достигнете температурната способност на вашия принтер, или не надхвърлите температурния диапазон на FDM филамента.

4. Увеличете скоростта на потока.

Увеличете температурата на нагревателя.

Източник (donnysaysvacuum via Reddit)

Скоростта на потока определя колко бързо екструдерът подава нишката в горещия край. Увеличаването на тази скорост в 3D слайсера е друго възможно решение на проблема. 

Преди да направите това обаче, уверете се, че сте настроили правилно E-стъпките на вашия 3D принтер, тъй като потокът и E-стъпките вървят ръка за ръка.

С увеличаване на скоростта на потока се увеличава и количеството нишки, изтласкани през дюзата. Както вече споменахме, повече екструдиран материал означава повече възможности за свързване на слоевете.

В случай, че решите да предприемете тази стъпка, правете го на интервали от 5%, докато проблемът изчезне. Ако започнете да изпитвате прекомерно екструдиране обаче, то скоростта на потока не е причината за разслояване на моделите, които принтирате.

5. Регулирайте охлаждането на частите.

Регулирайте охлаждането на 3D принтера

Както прекомерният въздушен поток може да причини изкривяване на първия слой от части, така и прекаленото охлаждане може да раздели слоевете на модела. Ако слоевете се охладят твърде бързо, връзката между тях отслабва, което може да доведе до разслояване. 

За да отстраните този проблем, намалете скоростта на вентилатора за частично охлаждане на интервали от 10%. Правете това  докато проблемът изчезне или не се получат други грешки при печат.

Не се страхувайте да намалите до 0%, особено когато работите с материали, чувствителни към охлаждане, като ABS(Акрилонитрил бутадиен стирен). Използването на вентилатор, когато работите с PETG(Полиетилен терефталат гликол) също може да доведе до слаба адхезия. 

Въздушният поток се произвежда основно от вентилатора за частично охлаждане на вашия принтер. Въпреки това, той може да идва и от неволни течения.

За да разберете дали това е причината за разслояване, отпечатайте тестова част с ниска скорост на вентилатора, като същевременно държите принтера си в контролирана среда, като затворена стая, за да блокирате въздушния поток. Ако не виждате разделяне на слоевете, тогава именно прекомерното охлаждане причинява разслояване в моделите, които принтирате. В такъв случай е добре да изградите или закупите корпус за вашия принтер.

6. Намалете височината на слоевете на 3D модела.

Използвайте по-широка дюза за 3D принтер

Източник ( fntsmn via Reddit)

Височината на слоя представлява разстоянието нагоре по оста Z, на което печатащата глава се измества, преди да започне изграждането на нов слой. Тя се определя спрямо диаметъра на дюзата.  Често-използвана височина на слоя за дюза с диаметър 0,4мм е 0,2мм.

Колкото по-малка е височината на слоя, толкова повече детайли може да изгради вашият 3D принтер. Съответно, колкото по-голяма е тази стойност, толкова по-здрави ще бъдат 3D  моделите.

Ако височината на слоя е зададена твърде висока, отделните слоеве няма да бъдат достатъчно близо, за да се свържат ефективно, което потенциално причинява разслояване. В случай че използвате стандартна дюза от 0,4мм с височина на слоя над 0,2мм, опитайте се да намалите височината до тази стойност. 

Ако все още има разслояване, намалете височината още малко. Но ако стигнете до височина от 0.16мм и все още няма резултат, трябва да опитате някоя от останалите стъпки.

7. Сменете или изсушете нишката. 

специална кутия за сух FDM филамент

Когато са изложени на влага, обикновено FDM филаментите губят качеството си. Това се получава, тъй като материалът се разгражда и в резултат на това е по-труден за отпечатване. По-хигроскопичните материали, като TPU(Термопластичен полиуретан), преминават този процес по-бързо от другите.

Ако нишката, която използвате, е влажна, опитайте да принтирате с различна нишка, преди да завършите проекта си. 

Използването на суха нишка може да помогне за предотвратяване на разслояване, както и на други проблеми, свързани с качеството. Можете да направите това, като използвате нова нишка, или изсушите текущата. След като изсушите нишката си, я съхранявате в херметичен контейнер, за да предотвратите навлизането на влага. За тази цел най-лесно и удобно е да използвате специална кутия за сух FDM филамент от Creality.

8. Използвайте по-широка дюза. 

Ако нито една стъпка до момента не е помогнала за справяне с проблема с разделяне между слоевете, използването на дюза с по-широк диаметър може да свърши работа. 

Диаметърът на дюзата също може да повлияе на сцеплението между слоевете. В много случаи, колкото по-голям е диаметърът на дюзата, толкова по-добра е адхезията. 

Дюза с по-голям диаметър ще доведе до по-широки линии от разтопена нишка, увеличавайки площта на повърхността за следващия слой, към който да се свърже. Съответно, ако увеличите височината на слоя, ще има и по-малко възможности за разслояване, защото ще са необходими по-малко слоеве за създаване на дадената част.

Стандартно, повечето 3D принтери използват дюза с диаметър 0,4мм. Използването на дюза от 0,5 или 0,6мм може да предотврати разделяне на слоевете. Въпреки това, преди да преминете към тази стъпка, опитайте някой от гореизброените начини за справяне с проблема. Така бихте избегнали потенциално ненужна покупка на дюза с по-голям размер. 

Ако все пак решите да увеличите диаметъра на дюзата си, не забравяйте да регулирате температурата и скоростта на потока, за да компенсирате увеличаването на екструдирането.