Кой е най-оптималният метод за нивелиране на леглото на Ender 3(Pro/V2) – G-code?

3D FDM принтер Ender 3 v2
3D принтер ender

Всеки един 3D принтер разполага с легло, върху което се извършва самото отпечатване. Нивелирането на това легло е една от първите и най-важни настройки, необходими преди започване на работа. То може да се изпълни както ръчно, така и автоматично.

Ръчното изравняване на леглото включва регулиране на височината на различни точки на леглото за принтиране, така че дюзата да е на същото разстояние от него навсякъде в равнината XY. За сметка на ефикасността на този подход, той отнема ценно време в дългосрочен план, тъй като при него често се налага доизравняване.

От друга страна, автоматичното нивелиране(ABL – Auto Bed Leveling) изисква допълнително устройство, което отнема както време за инсталация, така и средства.

Възможно решение са 3D принтерите Creality Ender 3 V2, Ender 3 Pro и Ender 3. Те са не само достъпни, но и подходящи за най-различни типове потребители – от начинаещи до напреднали. Въпреки това обаче при тях липсва такова ABL устройство, което налага ръчно нивелиране.

За щастие има много по-лесен и прецизен начин за ръчно изравняване на леглото.

Leveling G-code: Видове

3D FDM принтер нивелиране

Може да използвате хартия, за да постигнете еднаква височина (източник: thetechnologyman.com )

Leveling G-code, или G-код за нивелиране, е форма на асистирано изравняване на леглото, при което използвате автоматизирано механично движение, за да подпомогнете и тествате самия процес.

Нивелирането на G-кода се извършва в два основни етапа: скриптове за изравняване и тестови печат.

Скриптове за изравняване

G-код скриптът представлява колекция от команди за преместване, загряване и екструдиране, които 3D принтерът чете и изпълнява. При нивелиране на леглото, скриптовете използват способността на принтера да премества точно определено разстояние, което осигурява полуавтоматичен начин за изравняване.

Когато сте готови със скрипта, можете да кликнете върху интерфейса на принтера, като му кажете да премести печатащата глава към следващата точка за изравняване. Това е възможно, тъй като много нивелиращи скриптове се възползват от функция за пауза във фърмуера на принтера. Това ви позволява да преминете към следващата точка за изравняване само когато сте готови с текущата.

Тестови печат

Тестовият печат е малък, обикновено еднослоен дизайн, който покрива различни области на леглото, така че да можете да визуализирате нивелирането. Зоните, в които леглото е твърде високо, ще доведат до тънък, избледнял отпечатък, докато зоните, където леглото е твърде ниско, ще доведат до дебели или плаващи (отделени) линии. След като разгледате различните части на модела, можете да прецените дали е необходимо допълнително изравняване.

За какво да внимавате, преди да започнете процес на нивелиране

Creality Ender 3 v2 Нивелиране

Има няколко неща, които да наблюдавате, когато избирате опции за изравняване на леглото.

Скриптове за изравняване

На първо място, трябва да се уверите, че скриптът е съвместим с Ender 3 (Pro и V2) и ще отговаря на пространството за изграждане на принтера. И трите версии на Ender 3 имат еднакви размери на леглото, така че винаги можете да използвате скрипт, предназначен за Ender 3 модел, дори и да е различен от този, с който разполагате.

След това е най-добре скриптът да премести печатащата глава до поне четири точки, по една за всеки ъгъл на леглото. Колкото повече точки има, толкова по-добра е нивелацията. Скрипт с около 5-10 точки би бил най-оптимален, защото тогава ще са покрити поне четирите ъгъла на леглото, центъра и евентуално ще има по два прохода във всяка точка. Разбира се, важно е да отбележим, че повече точки означават и повече време.

Накрая трябва да се уверите, че скриптът загрява печатащото легло. При нагряване материалите се разширяват – особено стъклото на Ender 3 V2 – така че трябва да изравните леглото при почти същата температура, която ще използвате за принтиране.

3D принтер тест за нивелиране

Тест за нивелиране визуализиращ нивото на леглото за принтиране ( източник: Plonkydonk28 via reddit.com )

Тестови печат

Както при скрипта за изравняване, и тук трябва да се уверите, че тестовият печат е съвместим с Ender 3. Моделът трябва да се побира в пространството за изграждане на принтера (235 x 235мм). В противен случай, той може да започне да печата извън зоната на леглото.

След това трябва да се уверите, че моделът има добро покритие, за предпочитане да се простира до краищата на леглото. Покриването на центъра на леглото не е крайно необходимо, ако моделът достигне покрайнините. Това е така, защото ако леглото е равно в тези зони, центърът също трябва да е нивелиран, освен ако платформата за изграждане не е изкривена или деформирана.

Впоследствие тестовият печат трябва да сведе до минимум разхода на материал и времето за печат.

Също така е важно да се сте сигурни, че тестовият печат не е твърде семпъл. За да работи надеждно, моделът трябва да има ъгли, кривини и промени в посоката, тъй като това допълнително показва дали леглото е идеално равно.

Методи за нивелиране на леглото на Ender 3

Съществуват различни методи, чрез които ефикасно да нивелирате леглото на принтера си, така че то да е идеално равно докато изграждате даден 3D модел. Ето и някои от най-добрите.

Концентрични квадрати

3D принтер тест концентрични квадрати

Пробвайте да разместите линиите, за да се уврите, че са залепнали добре. ( източник: Elproducts via Thingiverse )

Чък Хелбайк, популярен ютубър специализиращ именно в областта на 3D принтирането, препоръчва метод, използващ концентрични квадрати, който осигурява почти перфектно нивелиране на леглото. Той съдържа както скрипт за изравняване, така и тестови печат. 

Скриптът започва от ъгъла, намиращ се най-близо до началната позиция, и продължава само когато натиснете копчето. След като покриете ъглите и центъра, той отново се връща в ъглите.

Тестът отпечатва няколко концентрични квадрата, които ви позволяват да визуализирате и физически да тествате адхезията(прилепването) на леглото. Хелбайк препоръчва внимателно да преместите пръста си напред и назад по краищата, докато принтерът отпечатва тестовия модел. Ако потъркате линиите и те се разхлабят, трябва да повдигнете леглото, а ако линиите избледнеят, трябва да го спуснете.

Въпреки че този тест може да не достигне краищата на леглото за принтиране, той гарантира, че центърът, където вероятно се изграждат повечето 3D отпечатъци, е изключително равен. Също така, тестът консумира много малко материал и е значително бърз за печат.

Точки за изравняване: 10(4 ъгъла и 1 център х 2)

Скорост: Умерена

Форма: Концентрични квадрати

Къде да го намерите: Thingiverse

Създател: Elproducts

“DR VAX” (Скрипт и 3D Принтиране)

3D FDM принтер Ender 3 v2

( източник: DrVax via YouTube )

Друг известен ютубър, познат в 3D принт средите като Доктор Вакс, предлага следната техника за изравняване. Първоначално, скриптът загрява печатното легло до 40 ° C. Ако ви трябва друга температура, можете да я зададете чрез LCD дисплея на принтера. 

След като се нагрее, принтерът ще се премести в началното си положение за изравняване и ще издаде звуков сигнал, който означава, че е време да продължите с ръчно нивелиране.

След това принтерът ще премине през своята последователност за изравняване, покривайки четири точки, разположени във винтовете за изравняване на леглото, и накрая ще се премести в центъра за крайната точка за изравняване. 

Този метод обхваща всички необходими точки. Също така показва, че фините детайли не са проблем. Имайте търпение, тъй като този процес може да отнеме повече време.

Точки за изравняване: 5(4 ъгъла и 1 център)

Скорост: Бавна до умерена

Форма: Квадрати, квадратен периметър и логото „DR VAX“

Къде да го намерите: Thingiverse

Създател: irvshapiro

Периметър

Creality Ender 3 v2 периметър

Може да кликнете на дисплея, за да преместите на следващата точка за нивелиране. ( източник: Danish 3D Printing via YouTube )

И тук, подобно на другите скриптове, трябва да щракнете върху LCD копчето, за да преминете към следващата точка за изравняване. 

Въз основа на демо видео, скриптът обхваща три различни точки, като посещава всяка от тях по два пъти. Тестовият печат е изключително бърз и има само един квадратен периметър около платформата за изграждане. Линията на периметъра трябва да се придържа добре към леглото. Това може да се провери като леко потъркате пръста си над линията, за да видите дали тя се разхлабва.

Периметърът достига до  покрайнините на печатното легло. Имайте предвид, че периметърът е по-широк от 0,4мм диаметър на накрайника на Ender 3, така че печатащата глава ще отнеме няколко прохода, за да отпечата дизайна. Това е добре, тъй като ви дава възможност да проверите отново всякакви корекции в движение. 

Точки за изравняване: 6(3, обходени по 2 пъти)

Скорост: Бърза

Форма: Квадратен периметър

Къде да го намерите: Thingiverse

Създател: Jfearnside

Пет окръжности

Creality Ender 3D принтер 5 окръжности

( източник: adamsiem via Thingiverse )

Този проект съдържа както скрипт за изравняване, така и тестови печат. Той се състои от пет окръжности и извит периметър, който ги обикаля.

Като първа стъпка, скриптът премества печатащата глава в начална позиция, където можете да нивелирате леглото с помощта на лист хартия и копчетата за изравняване. След това можете да щракнете върху LCD копчето, което ще премести печата в друг ъгъл на леглото.

Скриптът отвежда печатащата глава до всички четири ъгъла на леглото по три пъти. Тоест, има 12 различни точки за изравняване.

Формата и дизайнът на тестовия печат ви позволяват да проверите до каква степен леглото е близо до четирите ъгъла и центъра. Този тест представлява добра комбинация от места за изравняване, разход на материал и време за печат. Имайте предвид, че той не включва никакви ъгли, така че е възможно дизайнът ви да има внезапни промени в посоката. 

Освен това, докато петте запълнени окръжности ще покажат колко оптимално е разстоянието между дюзата и леглото, отпечатването им също ще отнеме повече време. 

Точки за изравняване: 12(4 ъгъла, обходени в 3 цикъла)

Скорост: Бавна

Форма: Четири кръга и извит периметър

Къде да го намерите: Thingiverse

Създател: adamsiem