3D принтирането набира популярност както сред професионалисти, така и сред ентусиасти. Един от важните аспекти на качественото 3D принтиране е правилното съхранение на филаментите. Използването на кутия за сушене на филамент, като Creality Space Pi Filament Dry Box Plus и Creality Space Pi Filament Dry Box, може значително да подобри резултатите от принтирането. В тази статия ще разгледаме защо е важно да се използва кутия за сушене на филамент, какви филаменти като PLA, ABS, ASA, PETG трябва да се съхраняват в такава кутия и защо.

Какво представлява кутията за сушене на филамент?

Кутията за сушене на филамент е устройство, което осигурява контролирана среда за съхранение на филаментите. Тя предлага наблюдение в реално време за следене на влажността и часовете за сушене. Тя предпазва филаментите от влага, прах и други външни фактори, които могат да влошат качеството им. Освен това, използва отопление с горещ въздух за бързо и равномерно нагряване, което достига температури до 65°C за кратко време.

Кутия за сушене на филамент (filament dry box) с вентилатор за оптимално изсушаване

Защо е важно да се използва Filament Dry Box?

  1. Предпазва от влага: Филаментите могат да абсорбират влага от околната среда, което води до проблеми при принтирането като мехури, лошо залепване на слоевете и нестабилни структури. Кутията за сушене на филамент поддържа филаментите сухи и готови за употреба.
  2. Удължава живота на филаментите: Правилното съхранение предотвратява деградацията на филаментите, осигурявайки по-дълъг срок на годност и по-добро качество на принтирането.
  3. Подобрява качеството на принтирането: Филаменти, съхранявани в кутия за сушене, осигуряват по-гладки и прецизни принтове без дефекти, причинени от влага. Влажността в реално време се следи за оптимални условия на сушене. Вентилатор който циркулира горещия въздух осигурява равномерно разпределение на топлината за бързо и ефективно сушене.

Какви филаменти е препоръчително да се съхраняват в кутия за сушене?

Различни видове филаменти и температури за сушене в filament dryer box

Някои филаменти са по-чувствителни към влага от други и затова е особено важно да се съхраняват в кутия за сушене. Ето някои от тях:

  1. PLA** (Polylactic Acid)**: Въпреки че PLA е един от по-малко чувствителните към влага филаменти, той все пак може да се повлияе негативно при дълготрайно излагане на влага. Препоръчително е да се суши при температура от 40-50°C за около 4-6 часа.
  2. ABS (Acrylonitrile Butadiene Styrene): ABS е по-чувствителен към влага и може да се напука или да загуби своите механични свойства. Сушенето при 80-90°C за около 2-4 часа е достатъчно, за да се избегнат тези проблеми. ABS, ASA, PETG, TPU могат ефективно да се сушат и съхраняват при тези условия, за да се предотвратят грешки при принтиране и да се подобри качеството на принтовете.
  3. Nylon: Найлоновите филаменти са силно хигроскопични и абсорбират влага много бързо, което може да доведе до сериозни проблеми при принтирането. За найлон е препоръчително сушене при 70-80°C за 8-12 часа.
  4. PETG (Polyethylene Terephthalate Glycol): PETG също абсорбира влага, което може да доведе до образуване на мехури и лошо качество на принтовете. Този филамент се суши при 65-70°C за около 4-6 часа. ASA, PETG, TPU, PP могат да се сушат при температурен диапазон от 45°C до 65°C, за да се предотвратят грешки при принтиране, причинени от влага.
  5. TPU (Thermoplastic Polyurethane): TPU е гъвкав филамент, който също може да се повлияе от влагата и да загуби своите свойства. Сушенето на TPU трябва да бъде при 50-60°C за 4-6 часа. PETG, TPU, PP, PC могат да се сушат при тези условия, за да се избегнат проблеми с влагата и да се подобри качеството на принтовете.

Филаменти като PLA, ABS, ASA могат да се сушат и съхраняват при температурен диапазон от 45°C до 65°C, за да се избегнат грешки при принтиране и да се подобри качеството на принтовете.

Ползи от използването на Creality Space Pi Filament Dry Box

Creality Space Pi Filament Dry Box Plus и Creality Space Pi Filament Dry Box са проектирани да предоставят най-доброто решение за съхранение на филаменти. Те осигуряват контролирана среда с регулируема влажност и температурен контрол, което ви позволява да следите условията на сушене в реално време.

Също така, те разполагат с вграден вентилатор, който циркулира горещия въздух равномерно в 360° диапазон вътре в камерата.

Регулируема влажност:

Кутиите за сушене на филамент на Creality позволяват регулиране на влажността, което осигурява идеални условия за съхранение на различни видове филаменти. Този контрол е особено важен за найлон и TPU, които са силно хигроскопични. В реално време и мониторинг на нивата на влажност допълнително подобрява качеството на печат и предотвратява проблеми като изтегляне на филамента, запушване и лошо сцепление по време на печат.

Температурен контрол:

Поддържането на постоянна температура предпазва филаментите от кондензация и абсорбция на влага. Температурният контрол е от съществено значение за филаменти като ABS и PETG, които могат да се влошат при неправилно съхранение. Температурният диапазон от 45°C до 65°C е подходящ за ASA, PETG, TPU, PP и други материали, за да се предотвратят грешки при печат, причинени от влага, и да се подобри качеството на печат.

Лесен достъп и организация:

Кутиите на Creality са проектирани с удобни капаци и държачи, които осигуряват лесен достъп и организация на филаментите. Това улеснява потребителите, като им позволява бързо и лесно да сменят филаментите.

Съвместимост с различни размери филаменти:

Независимо от диаметъра на филамента, кутиите за сушене на филамент на Creality осигуряват съвместимост и удобство при съхранение. Това е особено полезно за потребителите, които използват различни видове филаменти в своите проекти.

Допълнителни функции:

Някои модели предлагат функции като дисплей за влажност и температура, което осигурява допълнителен контрол и удобство. Тези функции помагат на потребителите да следят условията в кутията и да правят необходимите настройки. Наблюдение в реално време на влажността и часовете за сушене чрез таймер за обратно броене позволява на потребителите да следят условията на сушене на филамента. Отопление с горещ въздух бързо загрява и циркулира горещ въздух равномерно в камерата, достигайки температури до 65°C за кратко време.

В заключение за кутиите за сушене на филамент:

Използването на кутия за сушене на филамент е съществена стъпка за всеки, който иска да постигне високо качество на 3D принтирането. Кутиите за сушене на филамент на Creality, като Creality Space Pi Filament Dry Box Plus и Creality Space Pi Filament Dry Box, предлагат отлични решения за съхранение на филаменти, осигурявайки идеални условия за запазване на качеството и удължаване на живота им. Инвестицията в кутия за сушене на филамент е инвестиция в по-добри резултати и по-малко проблеми при 3D принтирането.

Скоро добавени статии за 3D принтери и 3D принтиране: