Creality Ender 3 S1: Най-добрият бюджетен 3D принтер под 1000лв. за 2022г.

Creality Ender 3 S1: Най-добрият бюджетен 3D принтер под 1000лв. за 2022г.

Всеки почитател на 3D индустрията познава добре името Creality. Компанията бе основана през 2014г. и днес е може би най-популярният доставчик и производител на 3D принтери. Интересното за Creality е, че винаги успява да ни изненада с нов продукт, който изцяло да революционизира представите ни за принтиране на 3D елементи

Поредната изненада от Creality е именно принтерът Ender 3 S1. Той има автоматично подравняване на леглото, директен екструдер с двойна предавка, сменяема глава за лазерно гравиране, вградени лед светлини и много други изключителни качества. Освен това, можете да закупите 3D  принтер Creality Ender 3 S1 за по-малко от 1000лв. 

Все още не сте убедени, че Creality Ender 3 S1 заслужава вашето внимание? 

В тази статия ще разгледаме всички характеристики, функционалности и нововъведения в новата машина на Creality. Според нас това е един чудесен бюджетен 3D принтер и смятаме да ви убедим в същото! 

Нека започнем с плюсовете и минусите на Ender 3 S1.

Плюсове: 

 • Страхотен нов директен екструдер;
 • Лесни и консистентни висококачествени резултати;
 • Легло от пружинна стомана с PC покритие;

Минуси:

 • Без направляващи релси за магнитно легло;
 • Неясно илюстрирани инструкции;
 • Има и по-евтини принтери с подобни функционалности;

Ender 3 S1 е лесна за използване, добре специфицирана и надеждна машина, която постига постоянно качество на фин печат с много малко усилия. Има директен екструдер с двойна предавка и сонда за автоматично изравняване на леглото, което прави подаването на нишки и първите слоеве безпроблемно. 

Също така, добавянето на втори двигател за задвижване на оста Z носи стабилност за противодействие на новодобавеното тегло на X-оста. А пълноразмерният SD слот за офлайн печат е далеч по-приятен от microSD. 

Що се отнася до качеството на печат, то е също толкова добро колкото на останалите Ender 3 машини. Работата с този 3D принтер е лесна и удобна. Имайте предвид обаче, че инструкциите за монтаж не са достатъчно ясни и мога да ви объркат.

Технологията на Ender 3 S1

Има много неща за Ender 3 S1, които не сме виждали в предишните модели Ender 3. Въпреки че има същата форма, обем на изграждане (почти – получавате 2 см повече в Z) и възможности за печат (260 ℃ горещ край, 100 ℃ легло), сега идва с директно позициониране на екструдера, който е монтиран точно върху печатащата глава. Тук получавате двоен, насочен екструдер за силно подаване на нишки, както и гъвкаво, подвижно метално легло за 3D принтиране, автоматично нивелиране на леглото и Z-ос, задвижвана с два двигателя за по-голяма стабилност и ниво във вашия печат. Това е значителна стъпка напред в сравнение с 3D  принтерът Creality Ender 3 V2.

Екструдер

Специфичното в този принтер е именно неговия екструдер Sprite(S). Той е характерен както за S1, така и за Ender 3 S1 Pro и CR-10 Smart Pro. Този екструдер се продава и отделно, като самостоятелен ъпгрейд за по-стари Ender 3 машини. 

С функцията си за загряване до 260 ℃, Sprite е подходящ за PLA, ABS, PETG, TPU и подобни лесни за работа филаменти за 3D  принтери на потребителско ниво. Ключовата разлика в горещия край е радиаторът, който се простира нагоре и се интегрира като част от монтажната плоча на екструдера. 

Както споменахме по-рано, S1 е първият Ender 3, който разполага с директен екструдер – „студеният край“ на екструдера е монтиран директно върху горещия край на печатащата глава. Така се намалява разстоянието, което нишката трябва да измине между точката, върху която се упражнява контрол и мястото, където тя се топи. Това означава по-малко място за нишката да се закопчава, огъва и да се различава в това колко част от нея се стопява и екструдира в сравнение с това колко е инструктиран принтерът да изпрати за топене. Освен това, при Ender 3 S1, зареждането на нишка става значително по-лесно.

Тегло

Засметка на това, теглото на принтера е по-голямо. Creality поставя голям акцент върху това, че Sprite е лек и твърди, че тежи само 210 грама. В сравнение с печатащата глава на Ender 3 V2, която тежи приблизително 150 g, Sprite е абсолютно постижение за компанията. Въпреки че допълнителната тежест е приблизително 60 g, включването на втори стъпков двигател за задвижване на портала по оста X нагоре и надолу през оста Z е интелигентен ход, за да се възползвате напълно от печатащото оборудване на S1.

Дънна платка

Дънната платка на S1 носи име, подобно на поколението на Muskian – CR-FDM-v2.4.S1_v301. Това е вариант на 32-битовите 2.4.x платки на компанията (Ender 3 V2 използва 4.2.2) и като всички други текущи дънни платки на Creality, той има драйвери за заглушаване на стъпков двигател. 

Отново не е ясно точно кои са драйверите, тъй като, освен че не е посочено, те са скрити под радиатори и термо паста. “Безшумните” машини на Creality са използвали драйвери TMC2208, TMC2209 или TMC2225. Логично е някой от тях или комбинация от тях да присъства в S1 модела. 

Двойна Z ос

Друга водеща характеристика на Ender 3  S1 е двойната ос Z. 3D принтерът има втори водещ винт и мотор по Z-ос и ангренажен ремък отгоре, за да поддържа движението подравнено и синхронизирано. Функция не само дългоочаквана, но и много необходима, тъй като S1 идва с още по-висока Z-ос, както и с директния екструдер.

Автоматично нивелиране на леглото

Creality worktable

Автоматичното нивелиране на леглото би следвало да е характерно за повечето нови 3D принтери, точно както и при Ender 3 S1. Предоставената сонда CR-Touch пробива 16 точки на леглото като част от рутинната си процедура за автоматично изравняване на леглото, като помага на S1 да компенсира неравностите на повърхността, за да ви даде наистина прекрасен първи слой. 

Рутината за автоматично изравняване на леглото е нещо, което трябва да задействате ръчно чрез менюто на принтера. За наистина драстични промени в нивото на леглото, S1 включва и копчета за изравняване на леглото в четирите ъгъла на печатащата стойка. На практика можете просто да оставите автоматичното нивелиране да си свърши работата и леко да коригирате компенсацията на оста Z чрез потребителския интерфейс. 

Повърхността за печат също е обновена. Докато Ender 3 V2 използва стъкленото легло от Carborundum, новият S1 използва здраво легло от пружинна стомана с PC покритие, което се прикрепя магнитно към платформата. То може да се издърпа, когато разпечатките са завършени, и да се огъне, за да помогне на печата да изскочи от повърхността му.

Други технически подобрения

Ако пък сте по-заети и всяка минута ви е ценна, със сигурност ще оцените подобренията в предната част на 3D принтера. Първо, имаме много прост, 4,3-инчов потребителски интерфейс, който се управлява чрез въртящо се копче и е елементарен за навигация и управление. Той се затъмнява след 5 минути бездействие, което работи в полза на защита на околната среда, както Creality описват.  

В предната част ще намерите и слот за SD карта в пълен размер. Това решава проблема с досадните microSD карти, които имат навика да се измъкват постоянно. Същото важи и за връзката тип USB-C, ако искате да я свържете към вашия компютър.

Вдясно от портовете за въвеждане на данни ще намерите доброто старо чекмедже за инструменти – единственото място, от което някога ще имате нужда да съхранявате неща, напълно несвързани с 3D принтиране.

3D принтиране и използваемост

Един добър 3D принтер трябва да започне с някои добри инструкции. Creality твърди, че Ender 3 S1 е почти изцяло сглобен и това до голяма степен е вярно. Все пак, знайте, че има някои неща, с които трябва да се справите сами. 

Добрата новина е, че ако имате опит с подобни машини, няма да имате никакъв проблем. Но ако това е първият ви 3D принтер, е много вероятно да изпитате трудности със сглобяването му, дори да следвате инструкциите дума по дума. Самите указания са не достатъчно ясни, което само по себе си представлява проблем дори за опитни потребители. Странното е, че всеки 3D принтер идва с инструкции с различно качество. Принтерите достигат все по-големи висоти на използваемост и потребителско изживяване, но документацията за въвеждане на нови потребители изостава в това направление. 

Когато става въпрос за функционалност обаче, Ender 3 S1 е повече от страхотен. Автоматичното нивелиране на леглото се извършва много бързо и може дори да не се налага да използвате ръчните копчета, предоставени под платформата, за трамиране на леглото. 

За да започнете, просто трябва да зададете на принтера да загрее предварително до PLA или ABS (последният трябва да се използва и за TPU и PETG) и подадете нишката в екструдера Sprite. Това става като задържите лоста с палеца си и го натиснете навътре докато не видите нишката да изтича от дюзата отдолу – практически подход, който е едно от предимствата на директния екструдер. Като алтернатива можете да прегледате настройките, за да кажете на екструдера да издърпа или извади определено количество нишка.

За подготовка на файлове за печат, Ender 3 S1 се предлага с Creality Slicer, преработен модел на популярния софтуер за нарязване Cura с отворен код на Ultimaker. Функционалността е до голяма степен същата като на Cura, с някои малки разлики. Тези, които са запознати с Cura, може да забележат разликата в малките настройки и операции за рязане. Вацното е, че пренасянето на профил за Ender 3 S1 към Cura или създаването на нов в друг популярен софтуер за нарязване, като PrusaSlicer, ще бъде сравнително лесно.

За ежедневния 3D принт– несложните, неекспериментални неща – Creality Slicer е идеален. Той е готов за работа с профил на принтера (конфигурираните специфични за машината настройки) за S1, което означава, че не е нужно да създавате сами или да се занимавате с зареждане на отделни файлове, преди да започнете работа.

Как работи Ender 3 S1?

PLA материал, отпечатан на S1 при настройките по подразбиране, е чист и подреден, с много малко недостатъци. Охлаждането, макар и еднопосочно, е силно, което предразполага лесното свързване. Ако въздушният поток, преминаващ през радиатора, може да бъде насочен към дюзата, за да осигури всепосочно охлаждане, това би довело до по-последователен печат във всички посоки. 

Друга отличителна черта на S1 е обновеното метално легло. Освен задоволителното му тегло, друг плюс е, че отпечатъците изскачат и от новото PC покритие без затруднения. Просто трябва да премахнете плочата, да я огънете малко и отпечатъците ще излязат безпроблемно.

Работата с TPU очевидно ще бъде обект на интерес за повечето потребители на S1, тъй като директният екструдер може да предложи някои предимства при печатане с гъвкави елементи. Това е вярно за S1, който се справя с филаменти, както и с другите, по-твърди пластмаси. Вътрешната работа на екструдера Sprite също заслужава признание. Все пак, това е първата двойна предавка – което означава, че две зъбни колела захапват нишката от двете страни, давайки много по-силно прехвърляне на движение от екструдера към нишката.

Creality използва редукционно съотношение 3,5:1, увеличавайки въртящия момент, който екструдерът има при изтласкване на материала. Това означава, че прескачането на нишките и потенциалните светлинни блокажи са в миналото. Разбира се, възможно е Sprite да забие, но това би се случило единствено в извънредни ситуации. 

Струва ли си да си вземете Ender 3 S1? 

Както споменахме по-рано, Creality понякога може да изненада с принтери, които надхвърлят възможностите си. Ender 3 S1 е една такава изненада. Това е истинска стъпка напред спрямо предишните машини на Ender 3 и въвеждаща редица нови функции, които липсват на всички други машини на Ender.

Звездата на шоуто несъмнено е новият екструдер Sprite. Собствениците на по-стари принтери също могат да се възползват от него, тъй като се предлага като отделен продукт за предишни машини Ender 3.

Има две други ключови характеристики, които правят Ender 3 S1 полезен: CR Touch автоматичното нивелиране на леглото е първото. То елиминира непоследователните първи слоеве и заличава всякакви грешки в нивото на леглото. Второто е платформата за изграждане от пружинна стомана с PC покритие. Тя е удобна алтернатива на текстурираното стъкло, което Creality по принцип използва на последните си принтери.

Ако вече имате Ender 3/Pro/V2, но се нуждаете от промяна, S1 би било едно чудесно решение. Sprite екструдера, двойната Z ос и гъвкавостта на леглото са достатъчно силидни причини да направите тази стъпка. 

Освен това, не можем да отречем факта, че можете да закупите тази високо-функционална машина за по-малко от 1000лв. Ако имате нужда от втори принтер, или все още нямате принтер и се чудите кой да си закупите, S1 е повече от подходящ избор.

Характеристики на Ender 3 S1

Sprite директен екструдер

Новият екструдер, разработен от Creality, тежи само 210 гр, но е изключително мощен. Документацията предполага, че това е екструдер с редуктор с редукционно съотношение 3,5:1, с двойни предавки, които извършват това действително захващане и избутване на нишката. Това е до известна степен сложно в сравнение с предишни екструдери в стил Mk8, които сме виждали от Creality. Сензор за нишки и функция за възобновяване на печат също присъстват на S1, които стават почти стандартни за всеки FDM 3D принтер, от който си струва да се вълнувате.

CR Touch автоматичното нивелиране на леглото

Автоматичното нивелиране на леглото използва метална сензорна сонда, която взаимодейства с 16 области в печатащото легло в почти същия стил като BL Touch. На теория тя трябва да отчита всяко несъответствие в плоскостта на печатното легло. Все още имате огромни копчета за ръчно изравняване, за да наберете общата перпендикулярност на леглото, но този нов сензор трябва да ви преведе през линията, за да изравните първите слоеве.

Обем за изграждане

Обемът е 220 x 220 x 270 mm, което прави Ender 3 S1 по-голям от Ender 3 V2 по оста Z с 20 mm. Ако имате нужда от малко повече пространство, Biqu B1 с размери 235 x 235 x 270 mm би ви свършил работа.

Възможни подобрения

Директният екструдер може да бъде отстранен лесно и заменен с глава на инструмент за лазерно гравиране, която се продава отделно. 

Бързо сглобяване в 6 стъпки

За полусглобен 3D принтер, Creality Ender 3 S1 идва почти напълно готов за работа. Според компанията, принтерът е сглобен на 96%. За вас остават само 6 лесни стъпки което не е много работа и е много по-бързо, отколкото да се налага да изграждате цялата машина от нулата.

Повърхност за отпечатване от прузинна стомана с PC покритие

Стъклените легла за печат могат лесно да бъдат повредени. Но не и при Ender 3 S1. Той се предлага с допълнителна повърхност за отпечатване от прузинна стомана с PC покритие, която се прикрепя магнитно към леглото. След като вашият печат приключи, трябва да можете да извадите леглото и да го огънете, за да освободите отпечатъците с малко усилие.

Нов потребителски интерфейс

S1 идва с 4,3-инчов LCD екран с въртящо се копче, с което можете да въртите и да избирате различни опции. Напомня на Ender 3 V2, последният принтер, който компанията пусна с такъв потребителски интерфейс.

Други характеристики

 • Двойна Z-ос
 • Пълен размер SD
 • Чекмедже за инструменти

Технически спецификации

Общи спецификации:

 • Технология: FDM
 • Година: 2022
 • Монтаж: Полусглобен
 • Механично устройство: декартова XZ-глава
 • Производител: Creality

Свойства на 3D принтера:

 • Обем за изграждане: 220 x 220 x 270 мм
 • Захранваща система: Директна
 • Печатаща глава: Единична дюза
 • Размер на дюзата: 0,4 мм
 • Макс. температура на горещия край: 260 ℃
 • Макс. температура на загрят легло: 100 ℃
 • Материал на леглото за печат: Пружинен стоманен лист
 • Рамка: Алуминий
 • Нивелиране на леглото: Автоматично
 • Дисплей: 4,3-инчов LCD
 • Свързване: SD карта, USB
 • Възстановяване на печат: Да
 • Сензор за нишки: Да
 • Камера: Не

Материали:

 • Диаметър на нишката: 1,75 мм
 • Нажежаема жичка на трети страни: Да
 • Материали с нишки: Потребителски материали (PLA, ABS, PETG, гъвкави)

Софтуер:

 • Препоръчителен слайсър: Creality Slicer, Cura, Simplify3D, Repetier-Host
 • Операционна система: Windows, Mac OSX, Linux
 • Типове файлове: STL, OBJ, AMF

Размер и тегло:

 • Размери на рамката: 487 x 453 x 622 мм
 • Тегло: 9,1 кг

Подобни 3D принтери

Иновативен 3D Принтер Anycubic Vyper

Anycubic Vyper е снабден с нова 32-битова дънна платка и високопроизводителен основен контролен чип с архитектура Cortex-M3, Vyper се отличава с по-бърза изчислителна скорост. Интегриране на безшумен драйвер TMC2209, също и прецизен контрол на изходното напрежение, което гарантира по-точен и безшумен печат.
Двойни горещи краища с висока температура и др.

3D принтер Creality Ender-3 v2

Този 3D принтер е идеалната машина за всички потребители, които искат надежден и точен 3D принтер от известен производител, без да харчат много пари. 3D печат с него- точен и прецизен.
Най-добрите подобрения и модификации на Creality Ender 3 (Pro/V2) за 2022

3D Принтер Sidewinder X2 – 300 x 300 x 400 мм

Обем на печат или изграждане: 300 x 300 x 400 мм
Като наследник на световно популярния Sidewinder X1, Sidewinder X2 от Artillery се характеризира с нови функции и интелигентни разработки.

Скоро добавени статии за 3D принтери и 3D принтиране: