Запознайте се с 3D Принтерът Anycubic Photon Mono 4K

Запознайте се с 3D Принтерът Anycubic Photon Mono 4K

Следвайки примера на Phrozen Sonic Mini 4K и Elegoo Mars 3, Anycubic най-накрая се присъедини към 4K клуба, представяйки подобрена версия на своя оригинален бюджетен 3D принтер със смола, Photon Mono.

Photon Mono 4K по същество е същият принтер като Photon Mono Разликата е в това, че обновената версия идва с два пъти по-голям брой пиксели. Неговият 6,23-инчов моно LCD предлага същата площ за печат от 132 x 80 mm (165 mm по оста Z). Тази нова плътност на пикселите означава по-фина разделителна способност на оста XY от 35 микрона. В сравнение, оригиналният Mono предлага разделителна способност по оста XY от 50 микрона.

Освен че е с 4K резолюция, панелът е и монохромен. Това означава, че времето за втвърдяване на слоя е много по-бързо. Нека разгледаме някои отличаващи се качества на иновативния Photon Mono 4K принтер.

Характеристики на Photon Mono 4K

Повече контраст

Според Anycubic Mono LCD, използван за новата версия на Photon Mono 4K, също има контраст 400:1, за който се казва, че е 100% по-добър от оригиналния Mono. Увеличеният контраст ще покаже изображението в зоната на експозиция с по-прецизни ръбове и ъгли, подобрявайки качеството на печат. Също така, значително ще намали потенциалните остатъци от 3D принтирането във ваната за смола.

Нов източник на светлина

Освен че разполага с LCD панел с висока пропускливост на светлина (монохромен), един от критичните фактори за бързия и точен 3D принт със смола е използването на добър източник на светлина. Каква полза би бил моно екранът, ако нямаше достатъчно светлина за преминаване през него?

За Photon Mono 4K Anycubic разработи нов дизайн на матричен източник на светлина. Той се състои от 15 кварцови лампи и има заявката да осигури още по-равномерна пропускливост на UV-светлина. Нещо повече, изходът на UV светлина също е регулируем. Според Anycubic, Mono 4K може да се набира навсякъде от 30-100%, което му позволява да отпечатва смоли с различни изисквания за UV енергия и да удължава живота на LCD дисплея.

Защита на екрана

Photon Mono 4K разполага с филм против надраскване, за да предпази LCD от замърсяване и изтичане на смола.

Photon Workshop

Photon Mono 4K идва с вътрешно разработения от Anycubic слайсър, Photon Workshop, който предлага някои интересни функции, включително възможност за добавяне на текст към вашия печат и 8x анти-алиасинг – графична настройка за за изглаждане на външния вид на назъбени ръбове. В сравнение, предходните Anycubic Photon принтери  са съвместими с ChiTuBox и Lychee слайсъри.

Като се има предвид, че компанията-майка на ChiTuBox CTB-Tech предприема мерки за заключване на устройството за изрязване към 3D принтери, използвайки своите контролери и фърмуер, вероятно няма да можете да използвате ChiTuBox с Photon Mono 4K. Но това едва ли би било проблем за вас, тъй като Photon Workshop е достатъчно ефективен. 

Без възможност за директно подобрение от Poton Mono към Photon Mono 4K

Собствениците на Photon Mono няма да могат да надстроят своя LCD дисплей, за да приведат машините си в съответствие с новия Photon Mono 4K. Контролните платки биха били несъвместими и надграждането би било много по-трудоемко от това просто да смените LCD екрана. Ако изкате същите функционалности и подобрения като на Photon Mono 4K, то единствения вариант е да закупите именно този 3D принтер.

Други особености

Индикатор за нивото на запълване: Малките маркировки в резервоара за смола ви показват колко смола е останала.

Функция за безопасност за автоматично изключване: Принтерът автоматично ще спре на пауза, ако горният капак бъде премахнат по време на печат. Можете да деактивирате тази функция.

Технически спецификации на Photon Mono 4K

Общи спецификации:

Технология: MSLA

Тип: Смола

Година: 2021

Монтаж: Напълно сглобен

Производител: Anycubic

Спецификации на 3D  принтиране:

Обем на конструкцията: 132 x 80 x 165 mm

Височина на слоя: N/A

XY резолюция: 35 микрона (3840 x 2400 пиксела)

Точност на позициониране по ос Z: N/A

Скорост на печат: <50 mm/h

Изравняване на леглото: Ръчно

Дисплей: 2,8-инчов сензорен екран

Материали на трети страни: Да

Материали: 405 nm UV смола

Софтуерни изисквания:

Препоръчителен слайсър: Photon Workshop

Операционна система: Windows / macOS X / Linux

Типове файлове: STL

Свързване: USB

Размер на 3D  принтер:

Размери: 383 x 227 x 222 мм

Тегло: 4,3 кг

Anycubic Photon Mono 4K беше пуснат на пазара през ноември 2021г. Към момента, 3D принтерът е наличен при редица доставчици и търговци, което означава, че спокойно можете да го закупите и получите в рамките на няколко работни дни. Цената му варира между 500лв и 600лв, което го поставя в листа с бюджетни 3D  принтери.

Ето и някои подобни 3D принтери:

3D Принтер Anycubic Photon M3 Plus

Anycubic Photon M3 Plus впечатлява със своя голям 6K монохромен дисплей, висока скорост на печат и новата, интелигентна функция за пълнене със смола.
Основни характеристики на Photon M3 Plus
Размер на принтера: 290 x 360 x 475 мм
Точност на размерите 34 µm
Скорост на печат до 100 mm/h
LCD екран с контраст 350:1
Източник на светлина Anycubic LightTurbo Matrix с LED перли
Интелигентен пълнеж от смола
Платформа за печат с лазерно гравиране
Филм против надраскване за LCD екран
Anycubic Photon Workshop – Slicer
5 инчов сензорен екран
Подвижен капак

LCD 3D Принтер Anycubic Photon Mono

Anycubic Photon Mono има 6-инчов монохромен LCD дисплей. С тази нова технология Photon Mono позволява невероятни скорости на печат, благодарение на които се нуждае само от 1-2 секунди на слой – в сравнение с конвенционалните LCD 3D принтери със 7-8 секунди на смяна.
Монохромният LCD е също така термично стабилен и има много по-дълъг експлоатационен живот от конвенционалните LCD дисплеи. Можете да печатате с него за над 2000 часа!
Благодарение на по-големия LCD дисплей, Photon Mono разполага и с малко по-голямо пространство за печат от 130 х 80 х 165 mm.

LCD 3D Принтер Photon Mono X – 4K резолюция

4K монохромен LCD
Anycubic Photon Mono X е един от първите 8,9-инчови LCD принтери, които имат новоразработен 4K монохромен LCD дисплей. С тази нова технология Photon Mono позволява невероятни скорости на печат, благодарение на които се нуждае само от 1-2 секунди на слой – в сравнение с конвенционалните LCD 3D принтери със 7-8 секунди на смяна.
Монохромният LCD е също така термично стабилен и има много по-дълъг експлоатационен живот от конвенционалните LCD дисплеи. Можете да печатате с него за над 2000 часа!

Технология за печат: LCD
Дисплей на принтера: Touch – Display
Поддържани операционни системи: Windows (7 +), Mac OS X (10.7 +)
Интерфейси: USB – Връзка, WIFI – WLAN
Поддържани формати (Slicer): STL, OBJ
Обем на принтиране: 192 x 120 x 245 мм

Скоро добавени статии за 3D принтери и 3D принтиране: