3D принтер Artillery Sidewinder X2. С какво се отличава от останалите в 3D принтирането?

3D принтер Artillery Sidewinder X2 от 3dbgprint

Въпреки че Artillery е на пазара за 3D принтери едва от 2018г., днес се смята за един от най-успешните играчи в индустрията

Брандът на китайската компания Shenzhen Yuntuchuanghzhi Technology Co. направи своя дебют през 2018г. с FDM принтерът Artillery Sidewinder X1. Sidewinder X2 е нова, подобрена версия с пластмасова облицовка, подобно на Artillery Genius. 

Днес ще разгледаме по-подробно Artillery Sidewinder X2. Ако сте любопитни как работи, какви са неговите характеристики и какво го отличава от останалите 3D принтери, сте на точното място!

Общи характеристики на Artillery Sidewinder X2

Като за начало, ето какво включва опаковката на принтера. Освен самата машина, когато закупите Artillery Sidewinder X2 получавате и чанта с аксесоари и инструменти и USB флашка. 

Сега да преминем към първото нещо, което се забелязва в 3D принтера, а именно функционалностите и дизайнът му.

Функционалности

Подобно на неговия предшественик, обемът на Sidewinder X2 е също 300 x 300 x 400 mm. Екструдерът му е с директно задвижване в стил Titan с горещ край в стил вулкан, плюс загуба на мощност и модул за откриване на нишки. Освен това, той разполага с бързо загряващо легло с променлив ток и чисто плоско окабеляване, отново присъщо и за Sidewinder X1. 

Това, с което Sidewinder X2 се отличава е вида на леглото. Докато в предходния модел то е силиконово, тук то е керамично, което допринася за по-бързото нагряване. Що се отнася до съотношението цена/качество, със сигурност няма да съжалявате, ако решите да закупите този принтер, тъй като ще получите една високо функционална машина на изгодна цена.

Дизайн

От визуална гледна точка, синята шприцована част с обозначение  „Sidewinder“ е най-видимата разлика между Sidewinder X2 и X1. Като изключим този детайл, новият модел на Artillery изглежда точно като своя предшественик. 

Печатащата глава на 3D принтера Sidewinder X2 е направена от екструдер Titan, който е най-близо до дюзата. Това позволява директно задвижване, което ви прави възможно да отпечатвате гъвкави нишки като TPU без никакви затруднения.

Алуминиевите му профили, които съставляват структурата му, са по-широки и по-големи от повечето стандартни принтери. Това благоприятства по-стабилните движения както на главата, така и на плочата.

Едно е сигурно. С 3D принтера Sidewinder X2 ще имате продукт, който може да възпроизвежда малки и големи обекти безупречно покритие на повърхността със завидна прецизност. Революционният пълноцветен сензорен екран ви помага да променяте и наблюдавате различните параметри, като същевременно следите напредъка на процеса на изграждане на елементите, върху които работите. 

Окабеляване

Най-важната промяна в този 3D принтер са новите защитени кабелни връзки. При Sidewinder X1, производителите бяха взели дизайнерското решение да направят кабелите плоски. Но елегантния дизайн на плоските кабели ги направи много по-крехки и склонни към начупване. 

За радост, с 3D принтера Sidewinder X2 този проблем е отстранен. Artillery подсигури новия принтер с по-здрава кабелна опора за всичките му връзки. 

Проблемите с лентовите кабели често измъчват притежателите на Artillery Sidewinder X1 и Artillery Genius. Хубавото е, че Artillery направи няколко подобрения при Sidewinder X2 за да предотврати подобни проблеми. Една от тези промени включва лентовите конектори. Сега те имат заключващи скоби, които притискат конектора към щифтовете.

Освен това X2 идва и със специални пластмасови щипки. Това е една от най-важните промени при този модел на Artillery. Движещите се стойки по оста Z сега са изработени от лят алуминий. Но всъщност интересното е това, което се намира вътре в самите метални блокове. При новият модел 3D принтери, тези стойки използват пружина, с помощта на която се притиска колелото с V-образния отвор към екструдирането.

Захранване

Тъй като 3D принтерът Sidewinder X2 има топлинно легло, захранвано с променлив ток, няма да имате нужда от много енергия, за да управлявате останалата част от продукта. Неговото 200W захранване без вентилатори е повече от достатъчно. Интересното тук е, че можете да избирате нивото на напрежение – между 110V и 220V. 

Отличителни качества на Artillery Sidewinder X2

Семпъл, но същевременно изключителен дизайн

3D принтерът Sidewinder X2 има същия класически дизайн и стил на Sidewinder X1. Той има същата квинтесенция, но е много по-добър от предшественика си със своята елегантна визия и перфектна текстура.

Интелигентна функционалност

Тъй като Artillery поставя стандарта за индустрията, можете да очаквате отлично качество от 3D принтера Sidewinder X2. Той разполага с вграден кабелен дизайн, с иновативен външен вид. Не само това, но също така има високо ниво на интеграция и стабилна производителност. Освен това машината е лесна за поддръжка.

32-битова дънна платка

Sidewinder X2 има 32-битова Ruby дънна платка която осигурява силна изчислителна мощност.

Екструдер Titan с модулен комплект дюзи

Този 3D принтер разполага с екструдер Titan, който има модулна вулканична дюза. В резултат на това машината екструдира по-бързо и предлага високо прецизен печат.

Платформа от закалено стъкло и отоплително легло с променлив ток

Благодарение на платформата от закалено стъкло, елементите се отпечатват много по-гладко и имат солисна адхезия.  Също така 3D принтерът предлага добра топлопроводимост за бързо нагряване. Можете да го загреете до 110°C само за две минути.

Синхронизиран дизайн с двойна Z ос с патентован съединител

Sidewinder X2 се отличава със синхронизиран дизайн с двойна Z-ос със затворен синхронен колан и двоен винт. С комбинацията от тези фактори, 3D принтерът дава последователни, синхронизирани резултати.

Продължителна употреба след прекъсване на захранването или изтичане на нишката

Друга впечатляваща характеристика на Sidewinder X2 е способността му да открива прекъсване на захранването или изтичане на нишката. Преди да свърши нишката, 3D принтерът ви уведомява с аларма. А при прекъсвания на захранването предлага продължителна употреба след неговото възстановяване. Тези универсални характеристики на Sidewinder X2 го правят продукт, на който можете да се доверите.

Ултра тих стъпков драйвер за печат без шум

Sidewinder X2 има изключително тих стъпков драйвер, който предлага безшумна работа. Така мапината работи с ниски децибели, което ви позволява спокойно да го използвате на закрито.

Интелигентно автоматично нивелиране на леглото

Когато използвате Sidewinder X2, няма да е необходимо да се справяте със сложно ръчно нивелиране. Той разполага с матрично автоматично подравняване, което е доказано интелигентно, прецизно и ефективно.

Самоадаптивно широколентово захранване

Висококачествената система за захранване с широко напрежение на Sidewinder X2 се поддържа от доказана класическа технология и стабилно захранване. За удобство на всички захранването има превключвател за избор на напрежението между 100 и 220V.

Спецификации на Artillery Sidewinder X2

Обемът на Artillery Sidewinder X2 е 300 x 300 x 400 mm и има закалено стъкло с покритие за повърхността за отпечатване. Продуктът има AC топлинно легло, разделителна способност на слоя от 0,1 до 0,35 mm и скорост на движение от 250 mm/s.

Що се отнася до скоростта на печат, този 3D принтер Sidewinder X2 работи от 60 mm/s до 150 mm/s. Има един екструдер, нишка с диаметър 1,75 мм, рамка, изработена от екструдиран алуминий, и ABL калибриране.

3D принтерът Sidewinder X2 поддържа PLA, ABS, дърво, HIPS, PVA и други гъвкави материали. Той използва технологията FFF (Fused Filament Fabrication) и екструдер с директно задвижване Titan. Плюс това, неговата XYZ разделителна способност е съответно 0,05 мм, 0,05 мм и 0,1 мм.

Дюзата на принтера е от вулканичен тип с размери 0,4 мм. Температурата на дюзата е от 180°C до 240°C, а времето за загряване е по-малко от три минути.

Времето за нагряване на плочата за изграждане достига 80°C за по-малко от две минути. При това работната му консумация е от 100 до 240V максимум при включено отоплително легло. Контролното табло, което Sidewinder X2 използва е Artillery Ruby 32.

Максималната скорост на печат и движение на 3D принтера плюс температурата на изграждащата плоча е съответно 150 mm/s, 250 mm/s и 130°C. По отношение на свързаността, принтерът може да се свързва с USB, USB флаш или TF карта.

И накрая, самата машина е с размери 550 x 405 x 640 мм и тежи 12,9 кг.

Как да сглобите Artillery Sidewinder X2 – Практични съвети

3D принтерът Sidewinder X2 има две части: основа и портал. Всичко останало, от кабелите до екструдера, идва предварително сглобено. 

Единственото, което трябва да направите, е да поставите рамката и след това да я завинтите с помощта на четирите болта. За всеки случай проверете дали превключвателят на захранването е настроен на правилното напрежение.

Ето какви резултати показва Sidewinder X2 след проверка на времето за загряване:

Горещия край стига 200°C за 50 секунди и 250°C за малко повече от минута. 

Топлинното легло стига 60°C за 55 секунди и 100°C за малко над две минути. 

Мощността на 3D принтера Sidewinder X2 е около 7 W. Когато и нагревателният слой, и горещият край се нагряват, принтерът използва около 560 W мощност. В процеса на работа мощността на машината се стабилизира на 80W.

Принтерът произвежда впечатляващи елементи с висока детайлност за удивително кратко време. Също така, качеството на части, отпечатани както в PETG, така и в PLA, е почти перфектно дори при по-малки фигурки. 

3d-printer-Artillery Sidewinder X2

Какво научихме за Artillery Sidewinder X2

Artillery Sidewinder X2 е  потомък на пуснатия по-рано X1 и идва с редица подобрения. Ключов елемент в обновения дизайн и функционалности на принтера е обратната връзка от клиенти, която Artillery видимо са взели под внимание. 

Sidewinder X2 предлага почти всичко, което бихте търсили в един 3D принтер. Тествайки го, забелязваме, че успява да постигне прецизни детайли на малки и големи модели. Именно затова смятаме, че този принтер е отлична опция за всички, които имат интерес към 3D принтирането – както за начинаещи, така и за професионалисти. Той предлага добра площ за печат, подобрено горещо легло и директно екструдиране за получаване на съвършени отпечатъци. Това е една от най-добрите машини, които предлагат баланс между качество на печат, достъпност и функционалност.

Можете да закупите 3D принтерът Artillery Sidewinder X2 още днес тук или да ни се обадите, ако имате въпроси.